Zasiej, Zadbaj, Zbieraj – Uczniowie na tropie zdrowej żywności🌱

 

Jak już Państwo wiedzą, nasza szkoła dołączyła do projektu Resiliency Gardens oraz Seeds Program, realizowanego we współpracy z Fundacją Naturalnego Rozwoju oraz Urzędem Miasta Rybnika.

Projekt potrwa do czerwca 2025 roku i dotyczy m.in. podstaw zakładania ogródka, zdrowej żywności, zrównoważonego rozwoju, uprawy roślin z resztek żywności, kompostowania, segregacji odpadów, oszczędzania wody, naturalnego nawożenia gleby oraz roli zapylaczy w ogrodzie.

Zaplanowane warsztaty w powyższym zakresie już się odbyły. Uczniowie klas 1–3, wraz z wychowawcami, w przygotowanych „ogródkach” na bazie grządek wzniesionych wysiali warzywa, zioła i kwiaty.

W związku z tym, że udało nam się wyhodować wiele sadzonek, 21 maja zorganizowano akcję, podczas której rodzice mogli zabrać do domu sadzonki pietruszki, sałaty, rukoli, szpinaku, rzodkiewki oraz roszponki.

Organizator: J. Ulman-Szłapka 


Komentarze są zamknięte.