12 marca odbyły się kolejne warsztaty w ramach projektu Resiliency Gardens oraz Seeds Program. Tematem, którym zajęli się tym razem wolontariusze z Fundacji Naturalnego Rozwoju była „Uprawa resztek, kiełki”.
Rzeczy, które były potrzebne do zajęć to : słoik litrowy, dwie zakrętki do słoika litrowego, gaza 5 cm x 5 cm, gumki recepturki. Natomiast potrzebne produkty to: kiełki rzodkiewki, kiełki słonecznika, kiełki brokuła.
Uczniowie klasy 1a, którzy brali udział w warsztatach zobaczyli prezentację uprawy z resztek kuchennych takich warzyw jak cebula, marchewka, pietruszka i brokuł. Dowiedzieli się jakie są sposoby rozmnażania roślin i ziół na przykładzie ziół korzeniowych. Uzyskali informacje: co to są kiełki i dlaczego warto je spożywać przez cały rok, a na koniec sami mogli rozpocząć uprawę kiełek w słoiku.
Organizatorzy: J. Ulman-Szłapka i A. Horzela, Opieka: J. Macionczyk i J. Łękawska