ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI🥖🍞

Światowy Dzień Żywności obchodzony jest co roku 16 października i został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Ta data w kalendarzu, przypomina o wyzwaniach związanych z bezpieczeństwem żywnościowym i inspiruje do podejmowania działań w kierunku eliminacji głodu na świecie. Coroczne obchody mają na celu budowanie globalnej świadomości w zakresie problemów związanych z głodem, niedożywieniem, marnowaniem żywności oraz potrzebą zapewnienia zrównoważonego systemu produkcji. Tegoroczne hasło Światowego Dnia Żywności:  „Prawo do żywności dla lepszego życia i lepszej przyszłości” zwraca szczególną uwagę na znaczenie zróżnicowanego odżywiania, przystępności cenowej i dostępności żywności, a także jej bezpieczeństwa oraz wpływu na zrównoważony rozwój. Nauczyciele wychowania fizycznego przeprowadzili w klasach pogadanki na w/w temat, uczniowie przygotowali plakaty tematyczne, z których  utworzono gazetkę.

Organizatorzy: Joanna Ulman-Szłapka, Aleksandra Horzela


Komentarze są zamknięte.